Kelionė į Toskaną: lankytinos vietos ir naudingi patarimai

By laurute - 8/26/2023

 


Niekas Italijoje nepaneigs, jog Toskana - vienas gražiausių šalies regionų. Pasaulinio garso miestai kaip Piza ir Florencija, mažesni, bet itin dailūs miesteliai kaip Montalčinas, San Džiminjanas ar Pjenca, iki tobulybės išvystytas vyndarystės menas, nepriekaištinga ir gurmaniška virtuvė, savo amatui atsidavę žmonės - dėl viso šito Toskana yra tiesiog dievinama.

Smagu, kad regionas puikiai išvystytas turizmo atžvilgiu, tad čia netrūksta aukščiausios klasės viešbučių, golfo laukų, restoranų bei įvairiausių pramogų. Tačiau tarp tokios galybės pasirinkimų kartais būna sunku ir pasimesti.

Tad norėdami parsivežti tik geriausių įspūdžių apie regioną pateiksiu Jums išsamias rekomendacijas dėl rekomenduojamų viešbučių, lankytinų vietų, geriausių restoranų, vyninių bei išskirtinių pramogų. Be to, pati tik prieš keletą mėnesių grįžau iš šio užburiančio regiono, todėl, kol viskas dar šviežia, noriu pasidalinti su savo mielaisiais skaitytojais.

Šis gidas tiks tiek keliaujant solo, tiek dviese, tiek su vaikais, tie su didesne kompanija šeimos narių ar draugų.



Lankytinos vietos Toskanoje



Pagrindiniai Toskanos miestai


Florencija

Vienas garsiausių ne tik Toskanos, bet ir visos Italijos miestų, tikras Renesanso lopšys, užburiantis įstabaus grožio architektūra, pasaulinio garso muziejais bei autentiškomis amatininkų dirbtuvėmis. Mano išsamiai aprašytą kelionės gidą į Florenciją rasite čia.

Siena

Legenda byloja, jog Sienos įkūrėjai - Senijus ir Askijus, kurių tėvas buvo Remas, o dėdė - Romulas (pastaba: broliai Remas ir Romulas - mitiniai Romos įkūrėjai). Miesto garsiausia vieta - Piazza del Campo - vėduoklės formos aikštė, kurioje dukart per metus vyksta legendinės žirgų varžybos Il Palio (plačiau apie tai galite paskaityti žemiau). Aikštės puošmenos: Fonte Gaia fontanas - didžiausias visame mieste, Palazzo Pubblico - rūmai, kurie patraukia dėmesį tiek savo vidumi, tiek ir išore dėl šarmingos viduramžių architektūros su gotikos elementais ir virš visa ko pakylančiu varpinės bokštu Torre del Mangia - tai aukščiausias varpinės bokštas Sienoje ir antras pagal aukštį Italijoje. Nuo jo atsiveria nuostabūs vaizdai, bet įsitikinkite, kad tą dieną tikrai turite energijos, nes įveikti reikės net 400 laiptelių. Būtina aplankyti ir Sienos katedrą - Duomo di Siena - ir pasigrožėti ypatingomis grindimis, kurias puošia įmantrios mozaikos. Džordžas Vazaris (it. Giorgio Vasari), garsus Renesanso menininkas, yra pasakęs apie šį fantastišką kūrinį, kad tai didingiausios ir puošniausios kada nors sukurtos grindys. Įspūdį paliks ir katedroje įsikūrusi Biblioteca Piccolomini - nuostabaus grožio biblioteka, taip pat puošta ryškiomis mozaikomis su auksiniais akcentais. Jei turėsite daugiau papildomo laiko, nuo pagrindinės aikštės paeikite kelis šimtus metrų ir rasite dailų viduramžių fontaną Fontebranda, kuris padės suvokti apie senovinius laikus, mat, prieš daugelį šimtmečių čia žmonės plaudavo rūbus. Dabar čia plaukioja ryškiaspalvės žuvytės, kurias net galima pamaitinti.


Jei norėsite parsivežti kažką įdomaus iš Toskanos, tai rekomenduoju įsigyti kokį nors įdomų keramikos dirbinį (vazą, vazoną, dubenį) iš vietinės ir gerai žinomos keramikos parduotuvėlės Antica Siena.  O jei užsinorėsite kavos ir vietinių Toskanos skanėstų prie jos kaip cantuccio ar amaretto, tuomet šiame mieste nerasite geresnės vietos tam kaip kavinės Nannini Dolci e Caffè, kuri pildo smagurių troškimus nuo 1910 metų.


Piza

Turbūt nėra žmogaus, kuris nebūtų girdėjęs apie pasvirusį Pizos bokštą - tai tarsi Italijos vizitinė kortelė. Dauguma į Pizą atvyksta būtent dėl šio įsimintino objekto, tačiau Piza - visai nemažas miestas su beveik 100 000 gyventojų, tad be bokšto čia yra dar ką pamatyti. Piazza dei Miracoli (liet. Stebuklų aikštė) - pagrindinė miesto aikštė, kurioje ir stūkso garsusis bokštas. Šiltuoju sezonu turistų čia tikrai nemažai, kurie stengiasi ne tik pasigrožėti šiuo statiniu ar prie jo nusifotografuoti, bet ir jį aplankyti. Rekomenduotina bilietus užsisakyti iš anksto internetu  (čia). Šalia bokšto, kuris iš tikro yra varpinė, stūkso Duomo di Pisa - išvaizdi Pizos katedra. Itin verta pasivaikščioti Borgo Stretto - tai spalvinga ir gyvybinga gatvė, kurioje pajusite vietinių gyvenimą ir rasite daug kavinukių, restoranėlių, barų ir parduotuvių. 




Luka

Be galo įdomus miestas, kurio nevertėtų praleisti kelionės po Toskaną metu. Luka (it. Lucca) suklestėjo dar viduramžiais ir buvo žinoma dėl savo prabangių prekių: tabako ir ypač šilko. Dabar šiame mieste pilna turistų, kuriuos ypač domina pati Lukos širdis - pagrindinė apvalios formos senamiesčio aikštė, kurios pastatai suformuoja tarsi vidinį amfiteatrą. Iš tikrųjų tai ir buvo romėnų arena, kurią po to apstatė namais. Kone garsiausias Lukos gyventojas - italų kompozitorius Džiakomas Pučinis (it. Giacomo Puccini). Čia galima aplankyti Pučinio namą, kuriame jis gimė, o dabar čia įsikūręs muziejus.  Taip pat kiekvieną vasarą Lukos provincijoje, Torre del Lago (apie 10 km nuo Lukos miesto) vyksta Pučinio festivalis, kuris sužavės kamerinės ir klasikinės muzikos gerbėjus. Įdomus faktas ir tai, kad Lukoje ypač populiaru važinėtis dviračiais. Todėl jei keliausite į Luką, apsvarstykite galimybę miestą atrasti dviračiu. Galima savarankiškai, o galima ir su profesionaliu dviratininku-gidu (ypatingai rekomenduoju Lucca Cycling Club, kuriame profesionali dviratininkė daro turus ne tik po miestą, bet ir po jo apylinkes).





Svarbiausi Toskanos miesteliai


San Džiminjanas

Ypatingai gražus Toskanos, Chianti regiono, miestelis, dažnai dėl savo aukštų bokštų vadinamas Viduramžių Manhetenu. Jau artėdami prie San Džiminjano išvysite įspūdingus ir tvirtus bokštus, o atvykę į miestelį galėsite patirti tipišką Toskanos dvasią klaidžiodami po siauras gatveles ar gurkšnodami taurę vernaccia vyno bei mėgaudamiesi salumi - itališku mėsos rinkiniu prie vyno.



Voltera

Tai vienas didesnių Toskanos miestelių, taip pat įsikūręs Chianti regione. Jį dar VIII a. pr. Kr. įkūrė etruskai. Voltera - tai gipso miestas, nes apylinkėse randama daug šio mineralo išteklių. Tad nuo senų laikų čia daug kas buvo gaminama iš gipso, o artimiau su tuo susipažinti galima čia esančiame muziejuje - Ecomuseo dell'Alabastro. Verta aplankyti ir maždaug prieš 2000 metų pastatytą romėnų amfiteatrą, kuris buvo atrastas tik 1950 metų. Tai - vienas geriausiai išsilaikiusių amfiteatrų.




Orčijos slėnis

Val d'Orcia - taip itališkai vadinama viena gražiausių Toskanos vietų, užimanti pietų Toskanos dalį. Visų pirma, Orčijos slėnis sužavi savo gamta, ypatingai vasarą - tipišku Toskanos kraštovaizdžiu su įvairių gelsvų atspalvių ir įvairiausių lygių vingiuojančiomis kalvomis, nusėtomis šieno kupetomis, akmeninėmis sodybomis, saulėgrąžų laukais ir aukštais kiparisais. Garsiausi šio slėnio miesteliai, kuriuos tikrai verta aplankyti - tai Montalčinas (it. Montalcino), Montepulčianas (it. Montepulciano) ir Pjenca (it. Pienza). Visi jie sužavės savo tipiška Toskanos dvasia, siauromis gatvelėmis su jaukiais restoranais ir parduotuvėlėmis. Įdomu tai, kad Montalčiną garsiną visame pasaulyje gerai žinomas iš šių apylinkių kilęs vynas - Brunello di Montalcino; Montepulčianas daug kam pažįstamas dėl Vino Nobile di Montepulciano; o Pjenca - tai miestelis, kuriame gaminamas geriausias Pecorino sūris visoje Toskanoje. Lankydamiesi Pjencoje būtinai aplankykite vietines parduotuvėles, prekiaujančias sūriais, kuriose galėsite padegustuoti šio skanėsto. Vienos geriausių - Marusco e Maria Enoteca ir La Taverna de Pecorino.





Dar viena garsi Orčijos slėnio vieta - miestelis Banjo Vinjoni (it. Bagno Vignoni), žinomas dėl savo gydančių karštųjų versmių. Kalbama, kad garsusis Lorencas di Medičis (it. Lorenzo di Medici) čia išsigydė savo fizinius negalavimus. Čia veikia ir viešbutis-sanatorija Adler Spa Resort Thermae (užsakyti viešbutį galite čia). 

Orčijos slėnio Toskanoje tyrinėjimui rekomenduotina paskirti visą dieną. Ypač smagu išsinuomoti kokią įdomesnę transporto priemonę, pavyzdžiui, Fiat 500, Vespa motorolerius ar Ferrari Portofino, ir keliauti po slėnį sustojant miesteliuose bei kažkur laukuose pasidaryti puikių ar netgi Instagram'inių nuotraukų. Keletas taškų puikioms Instagram nuotraukoms būtų: Agriturismo Baccoleno ir Crete Senesi apžvalgos vieta, Cipressi di San Quirico d’OrciaAgriturismo Poggio Covili




Arecas

Arecas įsikūręs rytinėje Toskanoje ir yra vienas gražiausių viso regiono miestelių. Pagrindinė miesto aikštė ir lankytina vieta - Piazza Grande. Kiekvieną pirmą mėnesio sekmadienį (ir šeštadienį prieš jį) vyksta žinoma sendaikčių mugė, pati didžiausia visoje Italijoje, ir kartais sutraukianti net apie 30 000 lankytojų. Čia atvykstama "medžioti" senovinių romėniškų monetų, laikrodžių, porceliano gaminių. Daugelis yra bent šiek tiek girdėjęs apie garsiąsias Il Palio žirgų lenktynes Sienoje, bet mažai kas žino apie senovines  Saraceno riterystės varžybas Giostra del Saracino. Apie tai plačiau skaitykite žemiau.



Kortona

Dar vienas dailus miestelis rytų Toskanoje, netoli Areco. Pagrindinė jo aikštė - išvaizdžioji Piazza della Repubblica. Kortonoje rasite keletą muziejų bei gražių bažnytėlių. Viena ypatingiausių - Basilica di Santa Margherita. Tai spalvingi ir ramybe dvelkiantys maldos namai, tačiau norint juos pasiekti teks šiek tiek pasistengti, nes jjie įsikūrę kiek aukščiau. Tačiau tikrai verta, nes nuo šios bažnyčios atsiveria nuostabūs vaizdai, o be to ir pati bažnyčia išties daili. 



Įdomios pramogos


Ekskursijos su gidais

Visas aukščiau aprašytas vietas galima aplankyti tiek savarankiškai, tiek su gidais. Vietinis profesionalus gidas - visuomet puiki išeitis, nes tokiu atveju sužinosite ne tik svarbių istorinių faktų apie lankytinas vietas, bet ir išvysite tik vietiniams žinomas "slaptas" vietas ir sužinosite įdomiausių istorijų. Jei domina ekskursijos su gidais parašykite laura@prabangioskeliones.lt .

Trumų medžioklė

Toskanoje daug kas organizuoja trumų medžioklę. Vienas paprasčiausių būdų - užsisakyti šią veiklą per viešbučio Concierge (tiesa, iš anksto). Visi žemiau nurodyti viešbučiai bendradarbiauja su patikimais ir licensijuotais trumų medžiotojais. Tačiau asmeninė ir tikrai labai nuoširdi rekomendacija būtų užsakinėti trumų medžioklę per būtent Savini Tartufi - tai jau 4 kartų įmonė, kuri į šį amatą žiūri ne tik labai rimtai, bet ir aistringai. Ypač linksmas trumų medžiotojas - Andrea. Dauguma gerųjų viešbučių bendradarbiauja būtent su jais, tad galite tiesiogiai kreiptis į juos.


Kai užsakinėjate trumų medžioklės patirtį, rekomenduojama kartu užsakyti ir trumų pietus. Patirtis bus dar įsimintinesnė, kai skanausite šviežių trumų užkandėles, makaronus ir net trumais pagardintus skanėstus.


Ledų gaminimo pamoka

Toskanoje visi žino, kad geriausius ledus šiame regione gamina ponas Sergio Dondoli. Ne vieną apdovanojimą pelnęs garsusis ledų gamintojas Sergio pats veda ledų gaminimo pamokėles savo jaukioje ledainėje San Džiminjano miestelyje. Daugiau informacijos galite rasti čia. Ne visuomet lengva patiems užsiregistruoti, tad jeigu reikia pagalbos organizuojant privačią ledų pamokėlę šioje ledainėje, parašykite laura@prabangioskeliones.lt.





Pasivažinėjimas super arba vintažiniais automobiliais

Svajingai važinėti po vingiuojančias Toskanos kalvas - tikras džiaugsmas akims ir sielai. Bet jei važinėjate išskirtine transporto priemone, tada viskas dar įsimintiniau. Toskanoje teikiamos tokios pramogos kaip pasivažinėjamas super automobiliais, pvz., Ferrari ar Lamborghini, elektromobiliais Tesla, arba tradiciniais vintažiniais automobiliais kaip Fiat 500. Kad ir bet kurį automobilį pasirinktumėte, žinokite, kad jį galima ne tik išsinuomoti dienos ekskursijai, bet ir visos kelionės metu važinėti išskirtiniu automobiliu. Be automobilių Toskaną galima atrasti ir pasivažinėjant motoroleriu Vespa.





Skrydis oro balionu 

Pamatyti Toskaną iš viršaus yra išties nuostabus reginys: bundantis Florencijos miestas; pirmųjų saulės spindulių pabučiuojami Chianti vynuogynai ar Orčijos slėnio kalvos. O po skrydžio laukiantys gardūs itališki pusryčiai gamtos apsuptyje. Išties tai nepaprasta ir nestandartinė pramoga. Svarbu paminėti, kad skrydžiai oro balionu Toskanoje galimi tik anksti ryte, dažniausiai kylama apie 6 valandą ryto. Skrydžiai galimi iš kelių Toskanos taškų, tad reikia derinti su tuo metu gyvenama vieta. Dėl skrydžio oro balionu Toskanoje  organizavimo parašykite laura@prabangioskeliones.lt





Vynuogynų lankymas ir vyno degustacijos

Apie Toskanos sąsajas su vynais girdėjo visi, kurie bent šiek tiek domisi vynais. Garsiausios vyno zonos Toskanoje - Chianti, Brunello di Montalcino, Vino Nobile di Montepulciano ir Bolgheri. Jei esate vyno žinovai, tuomet geriausia planuotis vizitus po vynines patiems pagal tai, kas domina labiausiai. 



Jeigu nesate vyno ekspertas, bet tiesiog mėgstate vyną ir norite išsamiau susipažint su vyndarystės menu, padegustuoti įvairiausius vynus, tuomet vyno patirtimi galima pasimėgauti keliais būdais.

Kadangi dauguma Toskanos viešbučių turi vynuogynus ir vynines, tai dažniausiai juose ir galima gauti pirmąją vyno patirtį. Kai kurie viešbučiai savo svečiams siūlo nemokamą ekskursiją po vynuogynus ir vyno gamyklą, tačiau degustacijos dažniausiai būna už papildomą mokestį.



Jei Jūsų viešbutis negamina vyno pats arba gamina, bet norite sužinoti dar daugiau apie vynus, tuomet rekomenduoju aplankyti šiuos vyno ūkius/vynines. 



Dažnai tie patys vynuogių ūkiai augina ir savo alyvmedžius ir gamina aukščiausios kokybės alyvuogių aliejų, taip pat laiko bites ir gamina natūralų medų. Todėl tose pačiose vietose dažnai galima padegustuoti ne tik vynų, bet ir alyvuogių aliejaus bei medaus.






Kulinarinės pamokėlės

Viena populiariausių veiklų Toskanoje - tai kulinarinės pamokos. Dauguma gerų viešbučių siūlo picų, raviolių, kantučių ir kitų Toskanos patiekalų gaminimo pamokas. Tad drąsiai galima pasitikėti gerais viešbučiais ir užsakinėti kulinarines pamokas juose. Tačiau Toskanoje yra nemažai ir atskirų kulinarinių mokyklėlių (ne viešbučiuose), kuriose vietinės moterys ar močiutės moko įvairiausių patiekalų. Kulinarinės mokyklėlės dažnai turi susidariusios išsamius meniu, iš kurių galima pasirinkti, kuriuos patiekalus norėsite gaminti. Iš jų galima pasirinkti gaminti garsius ir žinomus patiekalus kaip lazaniją, picą, desertą tiramisù. Bet juose rasite ir įvairiausių kitų mažiau žinomų patiekalų kaip panzanella (toskanietiškos pomidorų ir duonos salotos), pasta e fagioli (pupelių ir makaronų sriuba), pollo alla cacciatora (troškinta vištiena su juodosiomis alyvuogėmis) ir dar daug kitų. Tiems keliautojams, kurie Toskanoje apsistoję privačioje viloje, siūlomos ir privataus šefo paslaugos, kuris atvyksta į vilą ir gamina tai, ko jie trokšta. Dauguma vilų Toskanoje turi ir krosnis, tad šefas, atvykęs į Jūsų privačią vilą, gali išmokinti kaip pasigaminti pačią tikriausią itališką picą.





Jodinėjimas žirgais

Žirgai - neatsiejama Toskanos dalis, tad tie, kurie mėgsta jodinėti, turi galimybę Toskanoje tuo pasimėgauti. Jei norėsite pastoviai jodinėti, geriausia tokiu atveju apsistoti viešbutyje Il Borro, kurie turi ir savo arklides (apie viešbutį plačiau galite paskaityti žemiau), arba viešbutyje - paslaptyje :) 





Golfas

Žaidžiantys golfą Toskanoje taip pat galės nenuobodžiauti, nes čia galima rasti ne vieną golfo lauką. Didžiausias ir vienas geriausių golfo klubų - Castelfalfi Golf Club, turintis 27 skylutes. Taip pat geri ir šie golfo laukai - Le Pavoniere (18 skylučių) ir Royal Golf La Bagnaia (18 skylučių). Tad jei svarstote, kur būtų smagu pažaisti golfą Europoje, pagalvokite apie Toskaną.



Žygiai/dviračiai

Toskana - miškų ir kalvų bei daugybės autentiškų miestelių ir kaimelių kraštas. Todėl tai puiki vieta žygiams pėsčiomis ar dviračiais. Dauguma Toskanos viešbučių turi didžiules teritorijas aplinkui, kuriose idealiai galima pasimėgauti žygiu ar važiavimu dviračiais, todėl viena iš galimybių susiorganizuoti patiems tokią veiklą yra per viešbučio Concierge. Jie dažniausiai turi specialius valdos žemėlapius su dviračių ar žygių takais, todėl prieikite prie Concierge arba prieš kelionę susirašykite ir paprašykite, kad atsiųstų iš anksto. Visi geri viešbučiai siūlo arba nemokamus kalnų dviračius, arba e-dviračius (už papildomą priemoką).

Galima užsakinėti žygį ar ekskursiją dviračiu su gidu ir per vietines turų kompanijas. Viena geriausių - Maremma Safari Club. Jie organizuoja labai kokybiškus žygius pėsčiomis po Toskaną, kurie gali būti privatūs (tai yra pritaikyti tik Jums pagal Jūsų norus ir pageidavimus) arba su grupe (tuomet reikia žiūrėti konkrečias datas, kada planuojamos šios išskirtinės ekskursijos).

Žygius dviračiais po Toskaną daro ir aukščiau paminėta kompanija Lucca Cycling Club (jie neapsiriboja vien Lukos apylinkėmis, bet gali padaryti turą ir kitose Toskanos vietose). 

Apie išskirtinį dviračių lenktynių renginį Toskanoje - L'Eroica - skaitykite žemiau.

Yra ir dar daugiau gerų kompanijų, kurios specializuojasi aukštos kokybės turuose, tad jeigu domina išsamesnė informacija dėl žygių ar važinėjimo dviračiais po Toskaną, parašykite laura@prabangioskeliones.lt.



Renginiai


Žirgų lenktynės

Il Palio - istorinės žirgų lenktynės, nuo 1482 metų kiekvienais metais (liepą ir rugpjūtį) vykstančios Sienoje, pagrindinėje Piazza del Campo aikštėje. Įdomus faktas, jog pačios lenktynės tetrunka vos 90 sekundžių, bet pati šventė apima 4 dienas. Tad, jei vyksite į šias lenktynes, atvykite ne tik ant lenktynių dienos, bet keletą dienų anksčiau, taip pajusite ypatingą šventės dvasią. Bilietus į Il Palio galima pirkti ir patiems, bet jei norite tikrai išskirtinės patirties, tuomet geriausia kreiptis į profesionalus, kurie sukurs Jums išskirtinį paketą. Pavyzdžiui, Jums bus pasiūlyta ekskursija su privačiu gidu po miesto vietas, susijusias su Il Palio, atskleista detali istorija ir įdomūs faktai apie šias lenktynes, o pačių lenktynių metu sėdėsite geriausiose vietose. 


Giostra del Saracino - istorinės riterystės varžybos, taip pat vykstančios kasmet (dukart metuose - birželį ir rugsėjį) kitame Toskanos mieste - Arece. Varžybos turi gilias istorines šaknis, siekiančias viduramžius. Sakoma, kad jos gimė kaip karinės pratybos tuometinei armijai. Norėdami sėdėti gerose vietose, bilietų ieškokite čia. Bei jei neturėsite bilietų, tuomet galėsite mėgautis reginiu stovėdami aikštėje.




Andrea Bocelli koncertas

Kiekvieną vasarą Tylos teatre (it. Teatro del Silenzio) vyksta širdį suvirpinantis renginys - Andrea Bocelli koncertas. Pats teatras - tai Toskanos laukuose, šalia Lajatico miesto (Andrea Bocelli gimtinė), įsikūręs amfiteatras. 




Pučinio festivalis 

Kasmetinis vasarinis operos renginys, kurį dievina klasikinės muzikos gerbėjai. Jis vyksta Lukos provincijoje, Torre Del Lago miestelyje, teatre po atviru dangumi, kuris yra vos keli žingsniai nuo Pučinio vilos. Pučinis dėl gamtos grožio ir ramybės įsimylėjo Torre del Lago miestelį ir nusipirko vilą, kurioje daug metų gyveno ir dirbo. Daugiau apie renginį ir bilietus galite sužinoti čia.


Montalcino vyno ir džiazo festivalis

"Jazz & Wine Montalcino" - nuostabus festivalis džiazo ir vyno gerbėjams, tiesiog tobulas, jei dievinate šiuos dalykus. Festivalio organizatorius - garsieji vyndariai Banfi, organizuojantys šį renginį nuo 1998 metų nuostabioje XIV a. tvirtovėje Montalcino miestelyje. 




L'Eroica dviračių lenktynės

Tai - fantastiškas renginys dviračių gerbėjams, kuriame galite būti ne tik žiūrovas, bet ir dalyvis. Renginio idėja gimė su ta mintimi, jog Toskanoje būtų mažiau asfaltuotų kelių, o išliktų daugiau vietinių kaimo keliukų, kuriais būtent ir vyksta šios varžybos. 



L'Eroica varžybos vyksta ne tik Toskanoje, bet ir kitose gražiausiose ir važinėjimui dviračiams neasfaltuotais keliukais tinkamose Italijos bei pasaulio vietose (Pietų Afrikos Respublikoje, Kalifornijoje, Ispanijoje, Šveicarijoje). 



Toskanoje vyksta net du renginiai, pavasarį ir rudenį. Norint būti varžybų dalyviu reikia internetu stebėti, kada atsidaro registracija. Viską apie šį unikalų dviračių renginį galite rasti čia.





Baltojųjų trumų festivalis San Miniato miestelyje

Tai - tikra gurmanų šventė, paprastai vykstanti paskutines tris lapkričio mėnesio savaites. Mažytis ir jaukus San Miniato miestelis tampa gurmaniškų skonių laboratorija po atviru dangumi, į kurią susirenka baltųjų trumų gerbėjai, profesionalūs pirkėjai ar rimti gurmanai. 





Geriausi restoranai Toskanoje

Osteria di Passignano -  1 Michelin žvaigždutės restoranas, priklausantis garsiajai vyndarių šeimai Antinori, ir įsikūręs šalia senovinio vienuolyno.



Ristorante Arnolfo - 2 Michelin žvaigždučių restoranas, be abejones, vienas geriausių visoje Toskanoje, lepinantis meno kūrinius primenančiais patiekalais.

Rinuccio 1180 - įspūdingas ir modernus Antinori vynuogynuose įsikūręs restoranas.

Cantinetta di Rignana - nuostabus autentiškas ir tradicinis restoranas su gražiais vaizdais ir labai skaniu maistu.

La Bottega di Volpaia - dar vienas geras restoranas su gražiais vaizdais, tiekiantis tradicinius toskanietiškus patiekalus.



Osteria del Teatro - jaukus ir šarmingas restoranas Kortonos miestelyje.



Florencijoje rekomenduotini restoranai būtų šie: Gucci Osteria, Chic Nonna, Cibreo, Atelier de Nerli, Cantinetta Antinori, Buca Lapi, Frescobaldi, Tredici Gobbi, Antico Ristori di Cambi, Il Pizzaiuolo (geriausia Florencijos picerija). 




Kaip logiškai susidaryti maršrutą po Toskaną?

Toskana - turtingas kraštas, kupinas lankytinų vietų ir unikalių veiklų, tad kelionės planavimas po Toskaną gali sukelti tikrą galvos skausmą. Kelių dienų prireiks? Kur apsistoti? Kaip važinėti tarp miestelių, kaip nusigauti į vynuogynus ir pan.? Tokie ir panašūs klausimai ateina ne vienan.

Visiems, keliaujantiems į Toskaną, labiausiai rekomenduoju išsinuomoti automobilį, tuomet savarankiškai galėsite pamatyti ir patirti išties nemažai. Jei nenorite vairuoti, galima užsisakyti ir pervežimus, bet kainuos daugiau ir turėsite laikytis griežto plano. 

Kad kelionė po Toskaną nebūtų nei per ilga, nei per trumpa, optimaliausias variantas keliauti 6 nakvynėms, jei vykstate į šį kraštą pirmą kartą. Tokiu atveju kelionės pradžioje arba pabaigoje (logiškai žiūrint pagal skrydžių laikus) rekomenduotina apie 2 nakvynes praleisti Florencijoje. Tuomet traukti į Toskanos gamtą ir likusias 4 nakvynes gyventi arba vienoje vietoje (tuomet turėtų būti kažkur apie Sieną, kad važiavimai iki lankytinų vietų Toskanoje nebūtų per ilgi), arba keliauti per dvi vietas, pavyzdžiui, 2 nakvynės Chianti regione ir 2 nakvynės Val d'Orcia.

Žinoma, jeigu su Toskana norite susipažinti artimiau, galima ten keliauti ir kur kas ilgesnei trukmei, nes čia visuomet rasite ką nuostabaus atrasti. Be to, Toskana turi ir pajūrį, tad jei pridėsite poilsį prie jūros, kelionės trukmė tikrai pailgėtų.



Geriausi viešbučiai Toskanos gamtoje


Rosewood Castiglion del Bosco


Svarbiausi akcentai
  • Aukščiausios klasės viešbutis
  • Puiki vieta (šalia Montalčino)
  • Turi daug vilų, kurios puikiai tiks didesnėms draugų kompanijoms
  • Žaidžiantiems golfą
  • Vyno mėgėjams


Borgo Pignano


Svarbiausi akcentai
  • Puiki vieta (Chianti regionas, šalia Volteros miestelio)
  • Autentiškas interjeras
  • Orientuotas į ekologišką gyvenseną
  • Puikiai tinka keliauti su vaikais
  • Didelė teritorija
  • Geras kainos ir kokybės santykis
  • Patarimas: geriausia rezervuoti kambarį kuo anksčiau, nes greitai išperkami kambariai


Castello Banfi Wine Resort


Svarbiausi akcentai
  • Ideali vieta (šalia Montalčino)
  • Nuostabūs vaizdai
  • Autentiška pilis
  • Boutique stiliaus viešbučių gerbėjams (apie 20 kambarių)
  • Vyno mėgėjams (Banfi vynai pripažįstami visame pasaulyje, o ypač Brunello di Montalcino)
  • Gurmanams (1* Michelin restoranas; priklauso Relaix & Chateaux asociacijai, kuri daug dėmesio skiria maistui ir vynui)


Como Castello del Nero


Svarbiausi akcentai
  • Gera vieta: Chianti zonoje, pusiaukelėje tarp Florencijos ir Sienos
  • Modernaus, kiek minimalistinio stiliaus
  • Orientuotas į sveikatinimąsi (turi garsųjį Shambhala spa centrą)


Toscana Resort Castelfalfi


Svarbiausi akcentai
  • Naujo ir modernaus stiliaus
  • Didžiulė teritorija
  • Žaidžiantiems golfą (didžiausi golfo laukai Toskanoje su 27 duobutėmis)
  • Turi labai gerų vilų, norintiems privatumo (vienos geriausių vilų Toskanoje)
  • Gražūs vaizdai aplinkui
  • Puikiai tinka keliaujantiems su vaikais (turi ne tik puikų vaikų klubą, bet ir Nuotykių parką miške su laipynėmis - patiks ne tik vaikams, bet ir suaugusiems)
  • Prieinamesnės kainos
  • Vyno gerbėjams
  • Pasakiška vieta vestuvėms Toskanoje (turi mažytę senovinę koplytėlę su terasa, nuo kur atsiveria stulbinantys vaizdai)



Borgo Santo Pietro

Svarbiausi akcentai
  • Nors ir toliau nuo visų svarbiausių Toskanos lankytinų vietų, bet pati viešbučio teritorija labai išpuoselėta su nuostabiais sodais
  • Gražus ir kiek įmantrus viešbučio interjeras
  • Itin elegantiškas
  • Puikus aptarnavimas
  • Orientuotas į ekologišką gyvenseną (augina savas daržoves, gyvūnus, gamina vietinį medų)
  • Turi puikią kulinarijos mokyklėlę
  • Nors viešbutis vienas brangiausių Toskanoje, tačiau kambarius (ypač pigiausius startinius) išperka labai greitai


Castello di Casole, A Belmond Hotel, Tuscany


Svarbiausi akcentai
  • Atspindintis tikrąją Toskanos dvasią
  • Autentiškas, tradicinis, kiek senamadiškas
  • Puiki vieta: patogu tyrinėti tiek Chianti, tiek Val d'Orcia
  • Išskirtinis aptarnavimas
  • Įkvepiantys vaizdai


Il Borro


Svarbiausi akcentai
  • Viešbutis priklauso garsiajai Ferragamo šeimai
  • Ideali vieta mėgstantiems jodinėti žirgais (siūlomos tokios patirtys kaip jodinėjimas gamtoje su sustojimu piknikui, saulėlydžio jodinėjimas ar jodinėjimas mėnesienos šviesoje; be to, dirba, nemaža komanda jodinėjimų ekspertų)
  • Vyno mėgėjams (patys gamina ekologiškus vynus)
  • Gurmanams (priklauso Relais & Chateaux asociacijai, tad išskirtinis dėmesys maistui ir vynui)
  • Didžiulė teritorija
  • Graži, šarminga atmosfera
  • Idealus pasirinkimas, kai į maršrutą po Toskaną įtraukiamas apgyvendinimas daugiau nei dviejose vietose (šiuo atveju, galima išsamiau susipažinti su Areco, Kortonos apylinkėmis)


Castello di Vicarello


Svarbiausi akcentai
  • Labai geras, stilingas boutique stiliaus viešbutis
  • Viešbutis itin dailus ir su šarmu
  • Ypač populiari vieta vestuvėms Italijoje
  • Šiek tiek kaimiško stiliaus

Hotel Borgo San Felice


Svarbiausi akcentai
  • Jaukus, žavingas ir elegantiškas viešbutis
  • Labai graži teritorija
  • Autentiška, sutvarkyta aplinka su dailiais sodais
  • Didžiulis dėmesys virtuvei (restoranas Poggio Rosso turi 1 Michelin žvaigždutę ir 1 Žaliąją Michelin žvaigždutę; be to, viešbutis - asociacijos Relais & Chateaux narys)


Casali di Casole - Timbers Tuscany




Svarbiausi akcentai

  • Tai nėra viešbutis, o privati valda, viena didžiausių visoje Italijoje (net 4 200 ha)
  • Čia galima išsinuomoti tik vilas arba sodybas (ang. farmhouses)
  • Tinka didesnėms kompanijoms žmonių
  • Veikia ištisus metus (visi viešbučiai Toskanos gamtoje yra sezoniniai ir būna atidaryti maždaug nuo balandžio iki lapkričio pradžios; kai kurie atsidaro ant žiemos švenčių).


Viešbutis PASLAPTIS


Alternatyva Toskanai: šis viešbutis yra ne Toskanoje, o šalia esančiame Umbrijos regione. Tačiau patirtis primins Toskaną, o pats viešbutis tiesiog WOW. Norėdami sužinoti daugiau informacijos apie šį įspūdingą ir paslaptingą viešbutį ar jį rezervuoti, parašykite man laura@prabangioskeliones.lt 

Dar keletas šiek tiek paprastesnių ir pigesnių, bet tikrai gerų viešbučių Toskanoje.



Geriausi viešbučiai Toskanoje PRIE JŪROS




Kada geriausia keliauti į Toskaną?

Toskanoje sezonas prasideda balandžio pradžioje ir baigiasi lapkričio pradžioje. Pavasaris (balandžio ir gegužės mėnesiai) - idealus laikas aplankyti šį kraštą, nes dar nėra masės turistų, oras balandį jau geras, o gegužę paprastai išvis labai šilta. Kainos, ypač balandį, taip pat dar pakankamai geros. Vasaros mėnesiai (birželis, liepa, rugpjūtis) - pats sezonas. Bet tai reiškia, kad kainos sukilusios, yra likę mažai vietų viešbučiuose (todėl planuojant kelionę į Toskaną vasarą geriausia viešbučiais pasirūpinti gerokai iš anksto), visose lankytinose vietose pilna turistų, o prie viso tai dar pridėkime kartais ir kepinantį karštį. Tačiau didžiausias privalumas aplankyti Toskaną vasarą - tai pamatyti jos pilnai atsiskleidusį tipišką ir mums gerai iš nuotraukų pažįstamą kraštovaizdį, nes pavasarį jis būna tik bundantis, o rudenį jis nusidažo rusvomis spalvomis. Vasarą taip pat galima pasimėgauti įvairesne gausybe pramogų (pvz., pikniku, kuriam reikia šilto oro, nes sėdima ant žemės; skrydžiu oro balionu, kurie galimi ir kitais metų laikais, bet vasarą didesnė tikimybė, kad jo neatšauks, nes mažiau lyja ir oras būna geresnis, ir t.t.).

Bet visgi ruduo - taip pat idealus laikas aplankyti Toskaną. Jei kraštovaizdis nusidažo ir šiek tiek rusvais atspalviais, kas suteikia jaukios romantikos, tačiau prasideda derlius, vyksta vynuogių nurinkimas, taip pat prasideda ir brangiausių baltųjų trumų sezonas. Ypač padaugėja turistų spalio gale, kai prasideda mokinių atostogos. Taip pat rudenį oras, ypač dienos metu, būna gana malonus ir šiltas, nors vėsių naktų ir lietaus tikimybė didesnė.

Per žiemos šventes kai kurie viešbučiai atsidaro, todėl nereikėtų atmesti idėjos Kalėdas ar Naujuosius metus sutikti Toskanoje.

Didesni miestai kaip Florencija, Siena, Piza gali būti lankomi ištisus metus, net labiau rekomenduotina aplenkti vasaros mėnesius ir lankyti rudenį, žiemą ar pavasarį, kai bus kur kas mažiau turistų, o daugiau vietinių, tad galėsite patirti tikresnę šių miestų dvasią. 




Dėmesio: visus viešbučius galima užsakyti patiems, paspaudus nuorodą UŽSAKYTI. Visgi jeigu reikia rimtesnės pagalbos organizuojant kelionę ar vestuves Toskanoje, o gal domina papildomos VIP privilegijos geriausiuose Toskanos viešbučiuose, tuomet parašykite laura@prabangioskeliones.lt Dauguma aprašytų vietų turiu asmeninius kontaktus, tad tai užtikrintų dar didesnį rūpestį Jumis.


Informaciją parengė Laura Norkienė (kopijuoti griežtai draudžiama). 
Nuotraukos - turizmo partnerių ir iš asmeninio albumo.

  • Dalintis:

You Might Also Like

0 komentarai